Yang Suka Blog Ini...

Saturday, July 4, 2009

Koleksi piring

Piring kuih bersaiz 15.5cm

Pinggan wajik bak kataMat Gebu bersaiz 15.5cm

Piring kuih wajik yang berombak tepinya bersaiz 15.25cm

Piring cawan bersaiz 14.25cm

Piring kecik tak tau isi apa tertulis "A Good Name Is Better Than Riches"

Piring kuih bersaiz 15cm

piring ( sedikit melengkung ) biasanya digunakan untuk meletak acar bersaiz 15cm

piring cawan bersaiz 14.5cm

Piring kuih bersaiz 16cm

Piring kuih bersaiz 17cm

Assalamualaikum
Piring-piring ini saya dapat dari rumah mak di kampung. Semua piring ini ada sebelum saya lihat dunia ini 47 tahun lalu. Mungkin umur pinggan ni lebih dari 47 tahun. Banyak piring dan pinggan yang dah habis pecah. Bila tengok piring ini mengingatkan saya zaman kanak-kanak dulu. Kalau masa kenduri nenek cukup bising kalau cuci pinggan berderang-derung. Ganaz tul basuh pinggan. Sebab tu banyak yang sumbing. Mana tak nenek mengamuk sakan. Memang seronok duduk di kampung. Semalam saya hanya sempat bawa piring sahaja. Pinggan masih tersimpan di dapur mak.

2 comments:

  1. salam kak g ...
    geramnya tgk piring dodol tu...

    ReplyDelete
  2. salam
    hehe... Inna pun sama geram. esok nak bawa ke sekolah tunjuk kat dia.

    ReplyDelete